Nina Romić

www.ninaromic.com

Biography

Nina Romić je kantutorica iz Zagreba, a svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare.Svoj prvi EP snimila je 2006. u suradnji s dubrovačkom grupom Izae. 2007. započinje suradnju i s Dunjom Knebl, a 2008. je snimljen zajednički album “Dođe Božić, oj koledo”.Također, česti je gost i počasni
član ethno-doom grupe[S.o.M.].

Godine 2010. izdaje prvi samostalni album nazvan “Daljine”, koji je po brojnim recenzijama svrstan u 5 najboljih domaćih albuma te godine. Na ovom albumu do punog izražaja dolazi glazba bazirana na autorskim, no autentičnim i iskrenim a-capella napjevima. U njima dionice vokala i akustične gitare čine okosnicu, dok prateće dionice električne gitare, klavijatura, harmonike i drugih instrumenata tu glazbu nadograđuju naglašavajući njenu atmosferičnost, ponekad i melankoličnost, povremeno i dodajući element psihodeličnosti, no uvijek uz istančani minimalistički pristup i u skladu s izvornim Ninim akustičnim folk-zvukom. Uz autorski materijal, na albumu se nalazi i tradicionalna pjesma “Zvira voda”. Iste godine sudjeluje na kompilaciji “Ritam&Riff” na kojoj su se našla i najveća glazbena imena ovih prostora sa pjesmom “Tajna” Ane Brnardić.

Godine 2012. izlazi i drugi Ninin samostalni album nazvan “Ptice”. Osim novog materijala koji i opet uključuje jedan tradicionalni napjev “Ruža”, ovaj album donosi i novi instrument – bubanj. Karakter ovih pjesama drugačiji je, zvuk je konkretniji i izražajniji, no nipošto pretenciozan i uvijek dosljedan Nininoj izravnosti i jednostavnosti.

Nina Romić nastupa s pratećim glazbenicima Damjanom Čakmakom na električnoj gitari, Fredericom Langeom na klavijaurama i harmonici, Ivicom Antunovićem na bass gitari, Ivanom Lulić kao back vokalom te Petrom Cvahteom na bubnju.

 

Theme designed by: BacklinksIndexer.com